Home » Koffiedik in de (moes)tuin

Koffiedik in de (moes)tuin

by Babs

Wist je dat je koffiedik heel goed kunt gebruiken in je (moes)tuin? Het is een natuurlijke grondstof en rijk aan stikstof, kalium en fosfor. Hortensia’s, coniferen en rhododendrons kunnen dit extraatje goed gebruiken. Wormen zijn er trouwens ook dol op. Het is een natuurlijke compost voor je moestuin en slakken en katten hebben er een hekel aan. Niet meer weggooien dus maar strooien!

Wij zijn gek op koffie en produceren dan ook heel wat koffiedik. Koffie is puur natuur en je kunt het goed gebruiken in je tuin. Wij hebben dus nu naast het koffiezetapparaat een koffiedik bak staan voor onze (moes)tuin en strooien dit bij onze salie, hortensia’s, gazon, aardappels, magnolia en meer.

Koffiedik voor planten in de tuin

Koffiedik heeft een zuurgraad 5,8 tot 6,2 pH en maakt je grond mild zuur. Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen. Ook de hulst, wilg, braam en berk maak je blij met een schepje extra koffiecompost. Omdat koffiedik wat zout bevat wordt afgeraden om het te gebruiken in potten.

Koffiedik in de moestuin

Voor een goed bloeiende en groeiende moestuin is voeding van je bodem met compost onontbeerlijk. Over het algemeen houden de groenten in je moestuin van een zuurgraad van 6-7,5 pH. Als je grond erg kalkrijk (basisch, pH 8) is, maak je deze met koffie iets zuurder, zodat je groenten beter groeien. Als je grond juist erg zuur is (pH 4) kan je deze ook met koffiedik verbeteren. Daarnaast zijn wormen gek op koffie en koffie in de moestuin helpt tegen mieren (die houden niet van koffie), katten en slakken. Hoewel slakken op een gegeven moment aan koffie schijnen te wennen dus het werkt niet altijd…

Je kunt koffiedik dus gebruiken om de algehele balans in je grond te verbeteren. Daarnaast kan je zuur minnende groenten als aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie een extra boost geven. Ook mais, paprika, tomaten en pompoen houden van een extra schepje koffie. Het beschermt deze groenten ook tegen diverse ziektes. Doseer bij deze laatste groenten wel want teveel koffie betekent ook meer stikstof, wat er bij tomaten toe kan leiden dat er meer bladvorming en minder vruchtvorming komt.

Salie met koffiedik

Tot slot maak je kruiden als salie, peterselie en rozemarijn ook blij met koffiedik. Fruitbomen/struiken als de braam, vijgen en citroenboom geef je ook een extra boost.

Koffiedik voor je gazon

Wormen zijn niet alleen belangrijk voor je moestuin maar ook voor je gazon; ze maken fantastische compost en zorgen voor een luchtige bodem. En laten nou juist wormen gek zijn op koffie! Zo nu en dan wat koffie strooien over je gazon maakt dus de wormen blij (en de merels) en je gazon.

Wij wisten niet dat koffie zo goed was voor onze tuin. Het is ook zonde om mooi natuurlijk materiaal zomaar weg te gooien (in de groen bak maar toch..) en nu kunnen we het zelf goed gebruiken. Nog een tip: bewaar je koffiedik niet te lang voordat je het gaat gebruiken. Het kan snel gaan schimmelen.

Related Articles

Leave a Comment