Hoe fijn is het om je tuinhuisje niet te gebruiken als opslag schuur maar om er lekker in te chillen, lezen en je moestuin plannen te maken? En je hebt het mooiste uitzicht, namelijk je eigen moestuin! Wij besloten na onze moestuin ook de schuur onder handen te nemen en ons tuinhuis te isoleren. We nemen je mee in onze ervaringen en vertellen je stap voor stap hoe wij het hebben aangepakt.
Start met het tuinhuis uitbouwen
Toen wij begonnen met ons tuinhuisje bestond deze uit rabatten planken van vuurhout en lagen er stenen op de grond. Dat was het. Er is geen elektriciteit op onze volkstuin of water, het was een kale bedoeling.
Van 12m2 – naar 14 m2
Het huisje was 12 m2 groot. We zagen dat de gevel naar voren kon, hiermee konden we 4 extra m2 winnen. Dit hebben we gedaan. De ruimte die ontstond hebben we opgevuld met dezelfde rabat delen waar het huisje van gemaakt was. Hieronder zie je hoe dat ging.
Daarna het tuinhuis isoleren
Nu konden we het tuinhuis isoleren. Er is hier veel over te lezen op het internet en in diverse blogs. Belangrijk is, dat er in ieder geval voldoende isolatie is, anders wordt je materiaal nat en gaat het op termijn rotten.
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een eerste ventilatie laag van houten latjes met daarop vastgeniet dampdoorlatende folie (bovenste foto links). Daarop kwam 4,5 cm dikke steenwol met daarover dampremmende folie (onderste foto). Voor de kant met de deuren kozen we isolatie met 2,5 cm. piepschuim omdat we hier de dikte van 4,5 cm steenwol niet haalden (bovenste foto rechts).
Dit is een flinke klus en ook wel een grondige isolatie voor een tuinhuisje. Maar goed, we deden het voor het eerst en wilden ook kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat. De folie niet je heel makkelijk vast met een handtacker en de steenwol kan je (met handschoenen, mondkapje en beschermbril op) makkelijk met een mes snijden. Eigenlijk best een leuke klus!
Isoleren met vijverfolie op de vloer
Na de muren was de vloer aan de beurt. Hier komt veel optrekkend vocht en kou uit, dus dit wilden we ook comfortabel maken. Om vocht te stoppen hebben we dik vijverfolie gekocht. Dit hebben we vastgeniet aan de houten balken waar de muren op stonden, ofwel het houten binnenwerk van het huisje. Hierna hebben we raamwerk van hout gemaakt waar de vloer op moest komen: één ronde tegen de muren aan, de rest ertussen in met ertussen piepschuim platen voor extra isolatie.
Na deze klus kon de vloer worden afgemaakt met vloerdelen ofwel ‘underlayment’. Deze moesten omdat ze best wat moeten houden 18 m dik zijn. De platen zijn standaard 2.40 bij 1.20 cm dus dat was ff flink tillen. De platen hebben we bovenop het raamwerk gelegd en daarmee was deze eerste isolatieronde achter de rug.
Afwerken en klaar!
Na het underlayment hadden we het tuinhuis isoleren achter de rug en konden we met de muren aan de slag. In plaats van kale platen hebben we gekozen voor afwerken met hout. We wilden een beetje een Zweeds blokhut gevoel krijgen dus kozen we voor houten rabatdelen, die je zo in elkaar klikt en vastmaakt met nietjes of kleine spijkertjes. We hebben ervoor gekozen om een deel van de muur wit te laten, anders werd het wel erg veel hout (en werk). Na het afwerken konden we het huisje inrichten en kon het grote genieten beginnen!
Nou ja, nog ff de rest beitsen….
Ik heb flink moeten zoeken om erachter te komen hoe je een tuinhuisje isoleren moet en welke materialen ervoor nodig zijn. Het is echt de moeite waard en leuk om te doen. Hopelijk helpt dit artikel jou makkelijker op weg naar de realisatie van jouw droomhuisje. Wil je verder kijken hoe wij het hebben gedaan, bekijk dan dit filmpje. Heb je vragen? Laat het me weten!
Veel succes!

2 reacties
Hey Babs,
Wat een duidelijke uitleg, dankjewel! Hoeveel cm hebben jullie gebruikt voor die eerste ventilatie laag met houten latjes? Ik wil ook steenwol van 45 à 50 mm gebruiken, is een luchtruimte van 15 à 20mm tussen het houten buitenwerk en het dampdoorlatende folie voldoende?
Groetjes,
Martijn Koot
Ha Martijn, dank je wel! Ik heb inderdaad niet superveel ruimte gehouden tussen het houten buitenwerk en de houten latten met de folie, dus 15-20 mm voldoet. Ik heb het folie geniet tegen de houten latten zodat je op deze manier wel iets van ruimte overhield. Daarop duwde ik de glaswol en daarover ging de andere folie, daar zit wel iets van speling maar niet heel veel ruimte tussen. Daarover gingen de rabat delen. Let erop dat je houten latten net zo dik/diep zijn als je glaswol anders past het niet. Hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met je klus! Groetjes, Babs